Biletomat Others Festiwal Viva Zioła "Konopie i len"

Others: Festiwal Viva Zioła "Konopie i len"

Tickets for other

Festiwal Viva Zioła "Konopie i len"

date

Sat, 22 February 2020 time 09:00

venue

Collegium DaVinci
Kutrzeby 10, 61-719 Poznań

promotor

CD Media

Tickets

Używasz Adblocka lub innej wtyczki mogącej blokować złożenie zamówienia. Jeśli napotkasz problemy wyłącz wtyczkę dla prawidłowej realizacji zamówienia.


Wykłady

I PULA

available to
Sun, 16 feb 2020 23:59

80 PLN

Sold out


Warsztaty | Roślinne zakładki z papieru czerpanego

I PULA

available to
Sun, 16 feb 2020 23:59

40 PLN

Sold out


Warsztaty | Kremy o działaniu leczniczym

I PULA

available to
Sun, 16 feb 2020 23:59

165 PLN

Sold out


Warsztaty | Konopna Doktorka

I PULA

available to
Sun, 16 feb 2020 23:59

99 PLN

Sold out


Warsztaty | Len, mak, konopie w kuchni

I PULA

available to
Sun, 16 feb 2020 23:59

250 PLN

Sold out


Wykłady

II PULA

available to
Fri, 21 feb 2020 23:59

90 PLN

Sold out


Warsztaty | Roślinne zakładki z papieru czerpanego

II PULA

available to
Fri, 21 feb 2020 23:59

40 PLN

Sold out


Warsztaty | Kremy o działaniu leczniczym

II PULA

available to
Fri, 21 feb 2020 23:59

165 PLN

Sold out


Warsztaty | Konopna Doktorka

II PULA

available to
Fri, 21 feb 2020 23:59

99 PLN

Sold out


Warsztaty | Len, mak, konopie w kuchni

II PULA

available to
Fri, 21 feb 2020 23:59

250 PLN

Sold out


Gallery (zoom)

 

📄Festiwal ziół w Poznaniu!

 

 


Festiwal „Viva Zioła” II Kongres Zielarski „Konopie i len" to wyjątkowe wydarzenie łączące solidną dawkę fachowej wiedzy prezentowanej przez ekspertów z praktyką.

Cały dzień interesujących wykładów i warsztatów oraz towarzyszących im targów naturalnych produktów - suplementów i kosmetyków tworzonych na bazie ekologicznych składników. 
Wydarzenie odbywa się w przyjaznych wnętrzach Collegium da Vinci stwarzającym uczestnikom optymalne warunki, zapewniając świetnie przygotowaną aulę wykładową oraz salę na warsztaty, z których każdy wyjdzie nie tylko bogatszy w wiedzę, ale też z własnoręcznie wykonanymi produktami. 
Wysoki poziom Kongresu zapewnią wybitni eksperci i praktycy z branży zielarskiej. Organizatorem Festiwalu jest Wydawnictwo CD Media, wydawca czasopism Viva Zioła! i Moja Harmonia Życia. Partnerem merytorycznym wydarzenia jest Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych, a Patronem Honorowym - Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. 
Uczestnicy wykładów i warsztatów otrzymają certyfikaty.

HARMONOGRAM WYDARZEŃ

Wykłady:
BLOK PRZEDPOŁUDNIOWY
9.00 – 9.05 – Rozpoczęcie
9.10 – 9.55
Roślinne źródła kwasów tłuszczowych omega 3 i ich znaczenie prozdrowotne – Anna Bober, specjalistka dietetyki i fitoterapii, mgr biotechnologii, Alchemilium, Ziołowo-Dietetyczne Laboratorium Zdrowia

10.00 – 10.30
Mastiha – starożytny superfood w dzisiejszych dolegliwościach cywilizacyjnych – Tomasz Lipiński, GSH Polska

10.40-11.25
Wykorzystanie olejku eterycznego z konopi i wybranych roślin zielarskich w ochronie lnu i melisy lekarskiej przed porażeniem chorobami grzybowymi – dr Katarzyna Wielgusz, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu
11.35-12.20
Zawartość kwasów tłuszczowych w zasobach genetycznych lnu zwyczajnego (Linumusitatissimum) zgromadzonych przez IWNiRZ– dr Grażyna Silska, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu
12.25-13.10
Praktyczne wykorzystanie konopi – Mariusz Żak, Konopny Rzemieślnik

13.10 – 13.40 – PRZERWA OBIADOWA
BLOK POPOŁUDNIOWY
13.40-14.25
Odkłamać marihuanę – fakty o roślinie najbogatszej w fitokannabinoidy – Dorota Gudaniec, Prezes Zarządu Fundacji Krok Po Kroku
14.30-15.15
Olej lniany w diecie i terapii – Justyna Pargieła,  dyplomowany ziołoznawca, towaroznawca zielarski
15.20-16.05
Lniane nasiona, kwiatostany i orzeszki konopne jako ważne bioprodukty dla żywnościowych i biomedycznych zastosowań – Prof. dr Ryszard M. Kozłowski, Profesor konsultant, Journal of Natural Fibers Editor –in –Chief, FAO/ESCORENA
16.10-16.40
Medyczna marihuana w świetle uregulowań polskiego prawa – mgr Elżbieta Kopińska, prawnik, mediator sądowy

16.45-17.30
Historia kryminalizacji konopi, czyli jak zniszczyć 5000 lat tradycji w zaledwie ułamek wieku – Anita Kilian-Kuźniewicz i Piotr Kuźniewicz — twórcy internetowi, autorzy bloga Stonerchef

17.35 – 18.25
Konopie w medycynie przełomu XIX i XX wieku – Bartłomiej Byczkiewicz, mgr inż. zielarstwa i terapii roślinnych
18.30 – 19.15
wykład podsumowujący
O rozwoju zawodów związanych z zielarstwem –  mgr Joanna Nestorowicz-Kiegiel – Dyrektor Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych


Warsztaty:
9.00 – 11.00
Roślinne zakładki z papieru czerpanego – Hortistacja
2-godzinne warsztaty zostaną podzielone na dwie części:„mokrą” i „suchą”. Uczestnicy zabiorą ze sobą do domu dwie
prace zakładki do książek wykonane z papieru czerpanego: 1.mokrą (półprodukt), która będzie musiała schnąć przez kolejne 2-3 dni oraz 2. suchą – z wcześniej przygotowanego papieru czerpanego, udekorowaną własnoręcznie podczas warsztatów.

Część I
Uczestnicy poznają historię papieru czerpanego w pigułce, dowiedzą
się jak go wykonać od podstaw w duchu _less waste_ (z makulatury i
wszelkich niepotrzebnych opakowań papierowych), po czym samodzielnie
wykonają zakładki do książek z papieru czerpanego metodą domową
(bez konieczności posiadania jakiegokolwiek sprzętu, sita itp.).
Wykorzystają do tego materiał roślinny (suszone rośliny, zioła,
przyprawy, barwniki pochodzenia roślinnego itp.).

Część II
Uczestnicy otrzymają wcześniej przygotowany papier czerpany, z
którego wykonają drugą zakładkę do książki (z pominięciem
części „mokrej”), dekorując ją wg. własnego uznania (suszone
rośliny, wstążki, koronki, drewniane korale, muszelki, wełniane
pomponiki itp.).

dr inż. Małgorzata Antkowiak – absolwentka studiów ogrodniczych, posiadająca tytuł naukowy doktora w specjalności rośliny ozdobne, dyplomowana hortiterapeutka, wieloletni pracownik naukowo-dydaktyczny, pomysłodawczyni i założycielka HORTIstacji. Jej zainteresowania koncentrują się wokół pozytywnego wpływu roślin na zdrowie i życie człowieka, pasjonatka zdrowego odżywiania, terapii z wykorzystaniem roślin, kosmetyków naturalnych oraz popularyzacji wiedzy o hortiterapii.
liczba uczestników: max 20, czas trwania: 2 godz.
11.30 – 14.30
Warsztaty kosmetyczne: „Zrób sam ekskluzywne kremy o działaniu leczniczym” – mgr Marzena Wojtkowiak
Podczas warsztatów każdy z uczestników otrzyma własne naczynia i materiały do wykonania naturalnych kosmetyków na bazie wysokiej jakości surowców. Efektem 3-godzinnej pracy będą:
–  regeneracyjny krem na bazie m.in. ekologicznych olejów i maseł amazońskich z zawartością 24-karatowego złota i ekstraktu z pereł (30 ml),
– maść z pastą CBD z konopi i olejem lnianym (30 ml),
– naturalny antyperspirant w formie kremu (30 ml),
– ziołowe serum pod oczy (10 ml).
Wszystkie wykonane własnoręcznie kosmetyki zostaną wykonane bez dodatku sztucznych konserwantów.
Marzena Wojtkowiak – dziennikarz z zawodu, zielarz z powołania. Pasjonatka naturalnych produktów bez chemii. Komponuje ziołowe zestawy kosmetyczne i maści dla osób w każdym wieku. Wspiera i popularyzuje zdrowy styl życia, już wkrótce będzie można ją zobaczyć na kanale‚ „Ziołowa TV”. Wykładowca kursu zawodowego Zielarz Fitoterapeuta, prowadzonego przez Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych w Warszawie. Jest uczestnikiem wielu kursów, szkoleń, warsztatów z tej dziedziny. Aktualnie naukę kontynuuje na Wydziale Chemii UAM w Poznaniu, gdzie zajmuje się preparatyką kosmetyków białych i perfumiarstwem.
liczba uczestników: 15 osób, czas trwania: 3 godz.

15.00 – 17.00
Warsztaty z terapii konopnej – Konopna Doktorka
Podczas warsztatów omówiony zostanie podział konopi włóknistych i innych niż włókniste (medyczne) w ujęciu terapeutycznym.
Wskazania, przeciwwskazania, działania niepożądane, stosowanie u kobiet karmiących, ciężarnych i dzieci.
Czynniki wpływające na powodzenie terapii konopnej: dieta, czynniki psychologiczne.
Zważywszy na fundament medycyny kwantowej w zakres warsztatu wchodzą 2 medytacje.
,,Konopna Doktorka” – Samia Al Hameri  farmaceutka prowadząca warsztaty, szkolenia oraz konferencje w zakresie medycyny konopnej.
Liderka projektu wprowadzenia pierwszego produktu na bazie konopi medycznych do Polski:
– ekspert medycyny konopnej,
– autorka pierwszego w Polsce harmonogramu szkoleń dedykowanego lekarzom i farmaceutom pod patronatem organów państwowych,
– organizatorka 21 konferencji „Konopie medyczne w teorii i praktyce” w Okręgowych Izbach Aptekarskich oraz Naczelnej Izbie Lekarskiej,
– odpowiedzialna za edukacje personelu medycznego oraz pacjentów,
– prowadzi zajęcia grupowe oraz konsultacje indywidualne,
– organizuje szkolenia z zakresu terapii konopnej wśród firm i hurtowni farmaceutycznych,
– uczestniczyła w panelach eksperckich oraz debatach dotyczących konopi (CECF).
liczba uczestników: 30 osób, czas trwania: 2 godz.

 
17.00 – 20.00
Len, mak i konopie w kuchni – Justyna Pargieła
Kuchnia naszych przodków opierała się na ziarnach. Były kaloryczne, łatwo się przechowywały i gospodynie chętnie je wykorzystywały.
Począwszy od gotowania polewek z ich dodatkiem, kończąc na olejach z nich tłoczonych. Mąki z pozostałości po olejach dodawano do chleba szczególnie na przednówku, kiedy zapasy się kończyły.
Podczas warsztatów przygotujemy i posmakujemy potraw zarówno według
przepisów historycznych, jak i współczesnych. Ugotujemy siemieniotkę, czyli śląską zupę z konopi, tradycyjnie jadaną podczas wigilii. Przygotujemy kutię, również potrawę wigilijną, ale z maku. Z lnu natomiast powstaną raw krakersy, które są idealnym zastępstwem dla chleba, i są chrupiące – a to ważne dla osób, które są na dietach eliminacyjnych i nie mogą jeść białych pszennych, chrupiących bułeczek.Spróbujemy również na zimno tłoczonych olejów ze wszystkich trzech ziaren, również w dressingach.Przywiozę również do degustacji kilka przygotowanych wcześniej potraw, których nie będzie możliwości wykonać podczas warsztatów- takich jak chleb konopny, czy pierogi z maku i z makiem. – obiecuje prowadząca warsztaty Justyna Pargieła
Justyna Pargieła – ziołoznawca, zielarz- fitoterapeuta, naturopata. Zafascynowana dawną kuchnią, etnobotaniką, metodami konserwacji żywności przed erą lodówek. Prowadzi warsztaty z dzikiej kuchni, kiszonek z wykorzystaniem ziół i dzikich roślin jadalnych, produkcji octów ziołowych, kwiatowych i warzywnych. Ziołowe octy miesza z własnej produkcji olejami.
liczba uczestników: 15, czas trwania: 3 godz.


Zamów bilety już teraz na Biletomat.pl

 

 

Looking for similar events elsewhere? Check out the: Bilety Kolekcjonerskie









Zakup biletu na to wydarzenie
wymaga podania hasła

Podaj hasło / Enter the password

OK